La doctora de la UVIC-UCC Gemma Fuster guanya el suport de La Marató per a un projecte pioner sobre el càncer de mama i la salut sexual i reproductiva

La Fundació La Marató de 3cat en motiu de la seva edició dedicada a la Salut Sexual i Reproductiva ha lliurat aquest dijous els diplomes als investigadors que realitzaran els projectes de recerca seleccionats, entre els quals hi figura el projecte liderat pel Dr. Vicente Peg (Hospital de la Vall d’Hebrón), la Dra. Aintzane Urbizu (Hospital Germans Trias i Pujol) i la Dra. Gemma Fuster, investigadora del grup de recerca de Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab), adscrita a l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC) i professora de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVIC-UCC.

Entre els investigadors participants d’aquest estudi hi figuren diversos membres del TR2Lab, pertanyent a l’IRIS-CC: la Dra. Laia Bosch-Pressegué, el Dr. Antoni Parcerisas, Cristina Martín i la Dra. Patrícia Fernàndez-Nogueira, professora associada de la FCTE i investigadora de la Universitat de Barcelona. També hi participen l’oncòloga Clara Martínez, de l’IRIS-CC i la Fundació Althaia, la Dra. Neus Carbó de la Universitat de Barcelona, i Èric Calatayud i la Dra. Mónica Marro, de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

El projecte, presentat amb el títol “Desxifrant la progressió del carcinoma ductal in situ per evitar el sobretractament de les pacients i millorar l’impacte en la salut sexual i reproductiva”, permetrà a tot l’equip seguir investigant per entendre millor molecularment aquestes lesions pre-invasives en càncer de mama (carcinoma ductal in situ, DCIS). De fet, tot i saber que no totes les lesions DCIS de mama evolucionen cap a càncer de mama invasiu (carcinoma ductal invasiu, IDC), actualment tots els pacients amb DCIS són tractats per evitar la seva eventual evolució, ja que és impossible predir quins progressaran. Per tal d’identificar quins pacients de DCIS no progressaran a IDC, i evitar així un tractament agressiu i innecessari, l’objectiu és identificar els mecanismes moleculars que impulsen aquesta transició.

De caràcter multidisciplinar, el projecte compta amb un equip que inclou metges (patòlegs, oncòlegs i radioterapeutes) i investigadors bàsics (físics, bioquímics, bioinformàtics i biòlegs) de diversos hospitals i institucions de recerca i acadèmiques de les regions catalanes i del nord d’Europa (Oslo, Noruega), en un esforç cooperatiu per obtenir més informació sobre la progressió de DCIS a IDC. S’utilitzaran enfocaments tècnics innovadors (trascriptòmica espaial, espectroscòpia Raman) per caracteritzar i estratificar millor les lesions DCIS de les biòpsies de pacients. L’objectiu final és ajudar a redefinir la classificació DCIS segons el risc de progressió per millorar el maneig clínic de les lesions DCIS en un futur proper, contribuint així a preservar al màxim la salut sexual i reproductiva d’aquests pacients, entre d’altres aspectes de la seva qualitat de vida.

Rebre aquesta ajuda de La Marató de 3cat suposa un orgull per a tot l’equip i a l’hora un repte per continuar investigant i intentant posar llum a una problemàtica que cada vegada afecta a més dones en el món. A l’hora, l’equip sent un agraïment immens a la Fundació La Marató i la solidaritat de la nostra societat.