El Comitè d’Ètica de la Investigació amb Medicaments (CEIm) de l’IRIS-CC es prepara per iniciar l’activitat

El Comitè d’Ètica de la Investigació amb Medicaments (CEIm) de l’IRIS-CC es prepara per iniciar l’activitat. En aquesta primera fase del projecte, s’han seleccionat els membres que en formaran part, un total de 30 professionals de les diferents institucions que integren l’IRIS-CC i que s’han escollit seguint la normativa establerta pel Ministeri de Sanitat. El CEIm estarà sota el paraigües de la Unitat d’Assajos Clínics de l’IRIS-CC, i Laia Ferré, responsable de la Unitat d’Al·lergologia d’Althaia, en serà la presidenta.

Actualment s’està tramitant la documentació per acreditar el futur CEIm de l’IRIS-CC a la Generalitat de Catalunya. El CEIm serà un òrgan independent amb la finalitat principal de vetllar per la protecció dels drets, seguretat i benestar de les persones que participen en un projecte de recerca biomèdica i que aquests projectes es realitzin amb garanties i en compliment de bones pràctiques clíniques i segons la legislació vigent. En aquest sentit, avaluarà els aspectes metodològics, ètics i legals de tots els projectes de recerca que involucrin pacients, dades de salut o mostres biològiques de pacients. Per tant, els investigadors que vulguin posar en marxa un projecte de recerca clínica hauran de disposar del dictamen favorable del CEIm, que en l’actualitat és extern.

Per tal de començar a treballar en els requeriments que s’hauran d’executar com a CEIm, el passat octubre es va celebrar un curs de formació a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. En aquesta formació, adreçada als membres del futur CEIm, es va aprofundir en les funcions d’aquest òrgan, es van debatre aspectes relacionats amb la metodologia i l’ètica dels estudis clínics que s’analitzaran, i es van exercitar les competències necessàries per a l’avaluació de protocols d’investigació.

El curs, organitzat per l’IRIS-CC i la Fundació Dr. Antoni Esteve, va incloure classes plenàries i treball en grup d’exercicis pràctics, amb una duració de 16 hores.