El projecte CRONISOL, seleccionat pel HISS com a solució innovadora per a la soledat no volguda

Amb la voluntat d’ajudar les persones que pateixen soledat i estan en una situació de cronicitat, ja sigui per patologia física o mental, es posarà en marxa el projecte CRONISOL, liderat des de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i vehiculat a través de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC).

Lideren el projecte les investigadores de la UVic-UCC Laia Briones, del grup de recerca Innovació en Salut Mental i benestar social (ISaMBeS) i Laura Coll-Planas, del grup de recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (MɜO) i hi participen Josan Merchan i Montse Masó, també investigadors del grup MɜO.

El projecte CRONISOL “Implementació i validació d’un model holístic de prescripció social basat en la intervenció ‘Amistat en la Natura’ per a persones en situació de cronicitat física i mental que pateixen soledat”, és un dels 10 projectes seleccionats en la convocatòria de la crida HISS (Hub d’Innovació Social i Sanitària) per a entrar a formar part del programa Transforma.

Enguany, la convocatòria del HISS ha estat destinada a finançar projectes que aportessin una solució innovadora per a la soledat no volguda. L’ajut consta d’una dotació econòmica i d’assessorament especialitzat per a poder dur a terme el projecte a mig-llarg termini. La resolució es va fer pública el passat 10 de novembre i es va donar el tret de sortida als projectes el dilluns 27 de novembre en un acte de benvinguda a Terrassa.

El poder de la natura

El projecte CRONISOL es proposa treballar amb la intervenció “Amistat en la Natura”, una intervenció grupal que incorpora, com a factors clau, el suport entre iguals, l’empoderament i el potencial terapèutic dels entorns naturals. La intervenció es pretén vehicular a partir d’un nou model holístic de prescripció social on es vincula directament l’usuari a l’activitat grupal. La idea neix de l’experiència de l’equip UVic amb el projecte RECETAS que s’està duent a terme actualment a diverses zones urbanes de la demarcació de Barcelona, entre elles la ciutat de Vic.

En aquest projecte s’ha dissenyat la intervenció “Amistat en la Natura” i s’està testejant la seva eficàcia per alleugerir la soledat. CRONISOL fa un pas més i crea grups específics per a persones en situació de cronicitat, per tal de facilitar la seva participació en les activitats grupals i les sortides a la natura i, alhora, millorar el seu coneixement i vinculació a recursos naturals de la comunitat.

CRONISOL es realitza conjuntament amb altres institucions que pertanyen a l’IRIS-CC com són l’Institut Català de la Salut – Catalunya Central (ICS-CC), de la mà de Josep Vidal Alaball; el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i la Fundació Hospital Santa Creu, coordinat per Alícia Minaya; la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (Osonament) amb Jaume Cases al capdavant; i l’Equip d’Assistència Primària de Vic Sud (EAP Vic Sud) amb Marta Dachs. A més, hi participen institucions externes a l’IRIS-CC com són el Consorci d’Osona Acció Social (COSS) sota la coordinació de Sílvia Madrid i l’Institut de Salut Global de Barcelona (IS Global) amb la direcció de Jill Litt.

La xarxa TECSAM, de la qual forma part el grup de recerca ISaMBeS de la UVic-UCC, dona suport a l’elaboració del projecte.